Baka kaka

Äppelkaka som en äppelkaka ska vara. En klassisker som är enkel att göra och imponerar på alla som får smaka. Om du har en gnutta mandelmassa kvar i kylen så kan du nog riva i den också inbillar jag mig.

Fyriskaka från 77 sorters kakor

Fyriskaka

125 g svenskt smör
1,5 dl socker
2 st ägg
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 msk mjölk
3,5 st medelstora svenska äpplen
1,5 msk socker
1 tsk kanel

Börja med att dra igång ugnen på 175°. Smörj och bröa en så kallad springform med löstagbar kant. Smält smöret i en kastrull, låt det svalna och rör sen smöret med sockret så det blir pösigt. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat bunke, tillsätt blandningen i smeten tillsammans med mjölk och häll allt i den smorda formen. Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor. Stick bitarna en efter en med början i mitten och skapa ett fint cirkelmönster. Strö över socker och kanel, ställ in i nedre delen av ugnen och grädda i ca 30-40 min.

Servera med vaniljsås eller visp och en slät kopp svart.

Receptet kommer ur kokboken Sju sorters kakor som är ett måste i alla kök.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.