Baka kaka
Äppelkaka som en äppelkaka ska vara. En klassisker som är enkel att göra och imponerar på alla som får smaka. Om du har en gnutta mandelmassa kvar i kylen så kan du nog riva i den också inbillar jag mig.
Fyriskaka
125 g svenskt smör
1,5 dl socker
2 st ägg
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 msk mjölk
3,5 st medelstora svenska äpplen
1,5 msk socker
1 tsk kanel
Börja med att dra igång ugnen på 175°. Smörj och bröa en så kallad springform med löstagbar kant. Smält smöret i en kastrull, låt det svalna och rör sen smöret med sockret så det blir pösigt. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat bunke, tillsätt blandningen i smeten tillsammans med mjölk och häll allt i den smorda formen. Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor. Stick bitarna en efter en med början i mitten och skapa ett fint cirkelmönster. Strö över socker och kanel, ställ in i nedre delen av ugnen och grädda i ca 30-40 min.
Servera med vaniljsås eller visp och en slät kopp svart.
Receptet kommer ur kokboken Sju sorters kakor som är ett måste i alla kök.