Vi börjar med måndag

När jag ska börja med nåt nytt eller ändra på nåt gammalt i vardagen så väntar jag med starten tills det blir måndag. Likaså denna gång. Det är veckans första dag och Tant Gotts första inlägg.

Jordärtskockssoppa med varma mackor

Jordärtskockssoppa
2 st scharlottenlök
Rapsplja
4-5 medelstora jordärtskockor
ca 5 dl grönsaksbuljong
2 dl grädde av valfri sort (jag använder havregrädde den här gången)
2 msk crème fraîche
2 st lagerblad
Riven muskot
Salt och peppar

Stek schalottenlök i lite olja tills den blir genomskinlig, löken ska inte få yta. Skär varje jordärtskocka i 3-4 lika stora bitar och lägg ner i kastrullen. Slå på buljongen, lägg i lagerbladen och låt koka till jordärtskockorna blir mjuka. Mixa sedan till en slät soppa med en stavmixer och häll i grädde och crème fraîche. Låt koka upp, sänk värmen och krydda efter smak med muskot, salt och peppar.

Varma mackor
2 skivor vitt bröd
Smör
Pålägg som du tycker om (idag använder jag tomat och pepparsalami)
Ost som du tycker om (på mina mackor är det Präst- och Fetaost)

Sätt ugnen på 225°. Dela brödskivorna på hälften (små mackor är godare!) och bred brödet med smör. Lägg på pålägg och grönsaker, toppa med ost och stoppa in i ugnen. Ta ut mackorna när osten och brödkanterna blivit gyllenbruna.

Denna middag räcker till två personer och en matlåda. Vinet på bilden är Docetto d’Alba, med på TV4s Nyhetsmorgon och rekommenderat av Bengt Frithiofsson till röding lagat av Tommy Myllymäki. Det passar också väldigt bra till soppa på jordärtskocka.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.