Som piffi allkrydda – i såsform
Är det någon sås som kokas ofta i mitt kök så är det tomatsås. Möjligen på grund av att jag är allergisk mot mjölk, gluten och ägg vilket begränsar såsutbudet något. Oavsett anledning är det här ett av de enklaste recept som jag känner till och såsen uppskattas alltid av gästerna. Det är ett mycket enkelt grundrecept som går att variera i väldigt. Finessen med receptet ligger i vitlöken
Tomatsås
6 klyftor vitlök
1 st gul lök, hackad
500 g krossade tomater
1/2 – 1 st spansk peppar
Örtkryddor efter smak
Olivolja till stekning
Börja med att rosta vitlöken i mycket olivolja på medelhög värme tills vitlöken får en ljusbrun färg. Det gör att den starka vitlökssmaken försvinner och ersätts av en mild och söt smak.
Lägg sen i sen den gula löken och kryddorna. Låt fräsa en stund innan och häll därefter i de krossade tomaterna. Låt koka ihop i ca 20 minuter och smaka av med salt och peppar.
Servera och variera
Såsen går att variera i oändlighet, har du kvar lite vitt vin från dagen innan så häll i den. Vill du ha såsen starkare så ha i chili. Vill ha en mer orientalisk smak så kan du komplettera kryddningen med spiskummin.
Servera såsen till pasta eller använd den som grund till köttfärssås. På sommaren så är såsen tillsammans med hummus perfekt till grillade lammfärsspett.
När jag kokar tomatsås brukar det bli en del över. Såsen gör det mesta bättre, precis som piffi allkrydda men hemlagad och utan smakförstärkare, klumpförebyggande medel och annat som jag gärna är utan.